Loading color scheme

Vinařství Kadrnka

Rodinné vinařství se nachází ve vinařské obci Březí u Mikulova v blízkosti Pavlovských a Dunajovských vrchů.

Jindřich se svou rodinnou je již čtvrtá generace, která ve vinařství pokračuje. Jeho nejdůležitějším profesním krokem bylo, když v roce 2001 nastoupil do vinařství Mikros-vín Mikulov. Poté byl u vzniku vinařství Galant, odkud po dvou letech v roce 2009 odešel do Vinařství Volařík, kde má na starosti vinice a výrobní část. Nějaký čas strávil i prací v Rakousku, kde se mu líbil hlavně přístup k vinařství a vinicím. Toto všechno mu přineslo cenné zkušenosti a umožnilo pozvednout rodinnou tradici na dnešní úroveň.

Při výrobě vína klade Jindra důraz na veškeré práce ve vinici. Minimalizuje chemické zásahy, vyznává šetrný přístup ke keři, hroznu a vínu celkově. Vsadil na vlastní vinice ve viničních tratích Liščí vrch a Ořechová hora, kde se snaží produkovat kvalitní fyziologicky zralý hrozen, který zná po celou dobu jeho vývoje. Jen tehdy ví, co od něj může očekávat při dalším zpracování. Významný podíl ručních prací včetně sběru do beden a rozumné zatížení keře, s průměrným výnosem pohybujícím se do dvou kilogramů hroznů na hlavu dává vzniknout velmi kvalitní surovině. Ve sklepě víno potom co nejšetrněji bez zbytečných zásahů a vstupů dotvoří. V závislosti na odrůdě, dle typu požadovaného vína, teplotě a stavu hroznů, nechává hrozny oddělené od třapin několik hodin macerovat, nebo hned lisuje hrozny celé. Každý den v procesu kvašení a po dokvašení víno chutná a pečlivě kontroluje. Se sírou pracuje jen v nezbytně nutné míře. Některá vína po dokvašení zbavuje kalů vlastní sedimentací, jiná delší dobu míchá na jemných kvasničných kalech. Bílá a růžová vína jsou v nerezových tancích, červená v dřevěných sudech. Nově začíná pracovat více se dřevem (akátovým a dubovým) i u bílých vín.